Komende zondag 28 maart staat de tweede rit van dit jaar op het programma. De Zomertijdrit. Dus let op dat je op het juiste (zomer)tijdstip bij de McDonalds bent!!!!

Om 09.30 uur verzamelen bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein. We vertrekken vanaf 09.45 uur.

Deze mooie rit is uitgezet door Derek van Roon. De rit is 195 km lang. En gaat richting Arkel en Leerdam. Om vervolgens de Waal over te steken en over de Waaldijk richting Gorinchem te rijden. En daarna langs de noordkant van de Waal richting Nijmegen. En langs de Neder Rijn en de Lek weer terug naar Nieuwegein.

Er is nog geen stop ingepland. We moeten ons dan allemaal nog houden aan de strenge lockdown.

Start en einde van de rit dus bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Zoals met andere ritten dit jaar gaan we weer met groepjes van 5 motoren vertrekken. Let hierbij zelf op hoe groot de groep is; als er al 5 zijn sluit je aan bij de volgende groep. Bij een groep van 5 motoren is het niet meer nodig om baksteensgewijs te rijden. Rij je eigen lijn. Dat is veel veiliger.

Tot zondag 28 maart om 09.30 uur bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Volgende week woensdagavond 14 juli staat er weer een avondrit op het programma.

Om 18.30 uur verzamelen bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein. We vertrekken vanaf 18.45 uur.

Deze avondrit is door mijzelf uitgezet.

De rit is 105 km. Waarvan de eerste en de laatste 15 km snelweg is. De rit zelf is 75 km kort: het is maar een avondrit.

De route gaat via de Loosdrechtse plassen naar het Gooimeer.

Het eerste deel van de route eindigt bij de koffiestop in Naarden Vesting. Bij Restaurant Arsenaal. Om even lekker bij te kunnen praten bij een kopje koffie of thee. Of een frisje.

Dan via Naarden en Laren door Lage Vuursche weer terug naar Nieuwegein.

Start en einde van de rit dus bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Komende zondag 4 juli staat de tweede thema rit van dit jaar op het programma.

Voor de verre themarit hebben wij ervoor gekozen om door te gaan op de vorige themarit naar Arnhem en Oosterbeek. Oftewel: het thema “De tweede wereldoorlog” en “Operation Market Garden”. Joost weet erg veel van de WOII en kan daar boeiend over vertellen. Dat hebben we 6 juni al ontdekt!!

We zullen bij deze rit vanuit Nieuwegein eerst een stuk snelweg pakken naar Eindhoven om daar door te rijden naar een van de eerste bruggen die ingenomen moest worden. De brug over het Wilhelminakanaal bij Son.

De tweede en derde stops zijn in de omgeving van Nijmegen. De eerste zal zijn bij de brug bij Grave en de tweede bij de brug over de Waal in Nijmegen. De laatste stop die wij maken is bij de John Frost brug in Arnhem.

We rijden natuurlijk weer in groepjes van 5. Maar verzamelen allemaal bij die 5 eindpunten.

Op ieder eindpunt verteld Joost wat deze brug zo bijzonder maakt ikv WOII.

Zondag 27 juni staat er een sponsorrit op het programma. Dat is nieuw voor ons.

Het bestuur lijkt het een goed idee om de motorclub eens in een ander daglicht te stellen: het ondersteunen van lokale maatschappelijke clubs. Zondag is dat de Wensambulance Utrecht uit Nieuwegein (www.wensambulanceutrecht.nl).

Stichting Wens Ambulance Utrecht verzorgt het liggend vervoer voor (pre)terminale en chronisch zieke patiënten naar hun Wens Locatie.

Als je dat wilt kun je bij het Petanquecentrum een donatie in de bus van de stichting doen.

En dan de rit. Deze is 155 kilometer lang.

Om 09.00 uur verzamelen bij de Petanqueclub, Galecopperzoom 1 in Nieuwegein.

Vertrekken vanaf 09.30 uur.

Normaal zou ik de Lekdijk nemen naar Lopik en Krimpenerwaard. Maar helaas. Die is afgesloten. Die moeten we maar weer eens doen tijdens een avondrit!!

Nu gaan we net ten noorden van de Lekdijk naar Polsbroekerdam en Haastrecht. Om dan naar Vlist te rijden langs het huis van Henny Duits (onze secretaris). Vervolgens gaan we naar Bergambacht en Capelle aan den IJsel naar onze lunchplek, restaurant Schollebos. De lunchkaart is uitgebreid; er is voor iedereen genoeg keuze.

Na de lunchplek rijden we naar Gouderak, Haastrecht, Oudewater en Linschoten weer terug naar Nieuwegein.

Eindelijk dan de openingsrit. Mét vlagvertoon en een woordje van onze voorzitter.
Start vanaf ons clubhuis bij het Petanquecentrum Nieuwegein, Galecopperzoom 1. Verzamelen vanaf 10.00 uur.

De rit van 165 km is uitgezet via Montfoort en Oudewater naar en door de Reeuwijkse Plassen. Wel over de weg natuurlijk. Daarna door Zoetermeer en langs Leiden naar onze lunchplek in Hazerswoude-Rijndijk. Restaurant ’t Haasje gaat speciaal voor ons open. De lunchkaart is uitgebreid; er is voor iedereen genoeg keuze.

De rit is 93 km kort; het is maar een avondrit. De route gaat via Everdingen langs en onder Culemborg door. En naar Zoelmond en Buren. Daar stoppen we even voor een bakkie of wat anders te drinken. Daarna via de Betuwe en Schoonrewoerd naar Lexmond. En dan zijn we bijna alweer bij Nieuwegein. Vertrek op tijd; de terassen zijn maar tot 20.00 uur open.

Voor deze themarit hebben wij het thema “De tweede wereldoorlog” gekozen. Aangezien dit natuurlijk een aardig groot thema is, hebben wij ervoor gekozen om bij deze rit ons te richten op “Operation Market Garden” en in specifiek de Slag om Arnhem.

In deze rit zullen wij een aantal plekken bezoeken in Arnhem en omgeving die belangrijk waren tijdens deze confrontatie en ook zullen we een bezoek brengen aan de oorlogsgraven. Bij iedere plek zal ook wat informatie en toelichting gegeven worden. Ook zullen wij een stukje gaan wandelen in Oosterbeek om wat locaties op te zoeken.

Tom heeft weer super zijn best gedaan op deze mooie lange rit. Bij elkaar iets meer dan 300 km. Waarvan nog geen 50 km snelweg.

Na de snelweg over de Lek duiken we meteen de binnenwegen op richting Meerkerk. En dan via Papendrecht en Dordrecht naar het zuidelijkste puntje van zuid Holland. Daarna Zeeland. Goeree Overflakkee (Oude Tonge) en via de Phillipsdam naar Tholen.

En “dwars door” de Oosterschelde. Dan zijn we nog maar een paar kilometer van België!! Via Roosendaal en Zevenbergen richting en langs de rivier de Amer (de zuid rand van de Biesbosch). Daarna zit het binnendoor werk er helaas alweer op.

Bij Raamsdonksveer weer de A27 op richting Nieuwegein.

Avond rit, 10 mei

Na een aarzelend begin leek het voorjaar begonnen. De temperatuur klom naar een behagelijke 18 graden en met volop zon waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie avond rit.

De zeventien motoren die zich op 10 mei bij de McDonalds in de warme zon koesterden waren benieuwd hoe mooi deze rit zou worden. Carlo Caron die de rit uitgezet had, had een bijzonder mooi kunststukje afgeleverd. Als een kunstenaar die een paneeltje schildert a la het bekende ‘Puttertje’, wist Carlo op slechts 92 km een schitterende en diverse rit te creëren. Het was genieten en behoort zeker tot een van de mooiste ritten in de provincie. Wat is Utrecht mooi! De route liep via kleine weggetjes grotendeels over de Utrechtse Heuvelrug en in het uitbundige zonlicht leverde dit prachtige beelden op van mooie kasteeltjes, bossen en prachtige oude boerenhoeven. De route werd in kleine groepjes gereden en tijdens een koffiestop werd de gezelligheid nog groter toen twee groepjes op dezelfde plaats de koffie/thee/limo dronken. 

Een stukje achtergrond over het gebied waar we doorheen gereden zijn;  In de regio “Utrechtse Heuvelrug” staan veel kastelen, en landgoederen zijn omringd door sprookjesachtige bossen. Onder deze regio vallen Baarn, Lage Vuursche, Soestdijk, De Bilt, Bilthoven, Westbroek, Hollandse Rading, Groenekan, Elst, Rhenen, (excl. Achterberg), Soesterberg, Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum, Amerongen, Zeist en Den Dolder.

De Utrechtse Heuvelrug ontstond 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd. De eerste vaste bewoners kwamen rond 3000 voor Chr. en richtten hier hun landbouwgronden in. Van deze eerste landbouwers zijn vandaag de dag nog steeds grafheuvels te zien bij Lage Vuursche en tussen Doorn en Rhenen. Grote veranderingen in het landschap werden aangebracht tijdens de Middeleeuwen. De ontbossingen begonnen al in de vroege Middeleeuwen door het winnen van hout en later door het creëren van heidegronden. In de 18de eeuw was de Heuvelrug nagenoeg één groot heideveld geworden. Ook was een groot deel van het gebied sinds de 13de eeuw ontgonnen voor turfwinning. Van dit nieuwe landschap werd in de 17de en 18de eeuw goed gebruik gemaakt door de aanleg van nieuwe buitenplaatsen. Sommige van deze buitenplaatsen zijn nog steeds bewoond of te bezichtigen. Een gebied bij uitstek geschikt voor een avond rit met de motor (of een bezoek op een mooie zomerse ochtend).

Tijdens de terugweg over de dijk ging de zon in het verlengde van de Lek langzaam onder en weerspiegelde in de rivier. De bomen in de uiterwaarden waadde in zonnig, bijna mediterraan licht en met een enkele boot die langzaam de rivier afvaarde was het alsof we door een schilderij van Albert Cuyp reden. Tijdens een korte koffie stop voegde de groep die een eindje achter ons reed zich bij ons en werd het nog gezelliger.

-Rene-

Maandagavond 19 april de 2de Avondrit van dit jaar. Er kwamen bijna 15 motoren naar de McDonalds. Na wat gezellig bijgekletst te hebben vertrokken we rond 19.00 uur in groepjes van maximaal 5 motoren. Over mooie binnenwegen richting Reeuwijks Plassen. De weg dwars door de plassen was afgesloten. Maar onze voorrijder Peter Bothof loodsde ons soepel langs ook een mooie route rond de plassen.

Daarna pakten we de route even verder weer op. De stop in de route was open. Sommigen namen een ijsje (Walter😀😀) en anderen koffie of thee.  Het was weer gezellig op de stop: iedereen was er. Daarna weer verder. Met een ondergaande zon door de Meije. Super mooi.

Rond kwart over negen begon het te schemeren. En reden we weer richting Harmelen. En het laatste stukje snelweg om ruim op tijd weer vóór tienen voor de avondklok weer thuis te zijn. Al met al een mooie en vooral gezellige rit. Met speciale dank aan Tom Agterberg voor het uitzetten van de rit.
Peter

Samen met zo’n negenenzestig andere landen verzetten wij twee keer per jaar de klok. Het idee erachter, energiebesparing, is echter nog omstreden. De ochtend van de MCN Zomertijd rit, toen de klok notabene juist een uur vooruitgezet was, zag ik kans om zowaar (te) laat uit bed te komen. Snel wat boterhammen gemaakt en kokend water in mijn thermoskan gegoten. Gelukkig had ik mijn pony pas gevoerd dus zou hij (/zij) de MCN zomertijd rit van zo’n 195 km zonder te tanken kunnen rijden. En keurig op tijd kwam ik bij De McDonalds aan. Zo’n veertien MCN-ers zouden bij dit vertrouwde vertrekpunt arriveren om in groepjes van max. vijf motoren aan de Zomertijdrit te beginnen.

Als je vanuit Nieuwegein wilt toeren en de snelwegen of provinciale wegen wilt vermijden dan kom je al snel op de Lekdijk terecht. Op zich niets mis mee maar iets meer naar het zuiden ligt die andere grote rivier. In het gebied waar Boudewijn de Groot al over zong, namelijk het “Laaaaand van Maas en Waal” (voor de audio-beten onder ons; Boudewijn de Groot was een populaire Nederlandse zanger in de jaren ’60 en ’70 😊 ).

De maker van de MCN Zomertijdrit, Derek van Roon, had geweldig goed werk geleverd en bracht ons richting Arkel en Leerdam. Tijdens de rit staken we de Waal over en over de Waaldijk reden we richting Gorinchem om vervolgens langs de noordkant van de Waal richting Nijmegen te rijden. De terugweg liep langs de Neder Rijn en het laatste stuk via de Lek weer naar Nieuwegein.

Wat is dat deel van de Waal mooi. Het moet jaren geleden zijn geweest dat ik in dat gebeid gereden heb en het is schitterend. En zolang de grenzen nog dicht zijn is het zeker de moeite waard om dat traject nog een keer te rijden.

Halverwege op de dijk troffen we een cafetaria die zowaar open was en konden we de verleiding niet weerstaan. De cafetariahouder had, anticiperend op eventuele drukte, extra personeel opgetrommeld en was blij met de extra klandizie die wij brachten. Het opeten van de door ons zolang ontbeerde frietjes moest nog wel buiten gebeuren maar ze smaakten er niet minder om.

Een stuk toeren, interessante gesprekken afgewisseld met slap gel*l, uitzicht op de motoren en een bakje warme frieten in je hand, …… heerlijk!

Onderweg bij een benzinestation konden we koffie en thee krijgen en gebruik maken van het sanitair. Tevens konden we een dame in nood helpen die met een geleende vrachtwagen aan kwam rijden en twijfelde of ze benzine of diesel moest tanken. Onze nog niet door Corona aangetaste neuzen maakte een eind aan de twijfel en even later ging zij volgetankt en zielsgelukkig weer op pad.

En gaf ons, samen met deze mooie rit ervaring, een goed gevoel.

Rene

Komende zondag 28 maart staat de tweede rit van dit jaar op het programma. De Zomertijdrit. Dus let op dat je op het juiste (zomer)tijdstip bij de McDonalds bent!!!!

Om 09.30 uur verzamelen bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein. We vertrekken vanaf 09.45 uur.

Deze mooie rit is uitgezet door Derek van Roon. De rit is 195 km lang. En gaat richting Arkel en Leerdam. Om vervolgens de Waal over te steken en over de Waaldijk richting Gorinchem te rijden. En daarna langs de noordkant van de Waal richting Nijmegen. En langs de Neder Rijn en de Lek weer terug naar Nieuwegein.

Er is nog geen stop ingepland. We moeten ons dan allemaal nog houden aan de strenge lockdown.

Start en einde van de rit dus bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Zoals met andere ritten dit jaar gaan we weer met groepjes van 5 motoren vertrekken. Let hierbij zelf op hoe groot de groep is; als er al 5 zijn sluit je aan bij de volgende groep. Bij een groep van 5 motoren is het niet meer nodig om baksteensgewijs te rijden. Rij je eigen lijn. Dat is veel veiliger.

Tot zondag 28 maart om 09.30 uur bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Volgende week woensdagavond 14 juli staat er weer een avondrit op het programma.

Om 18.30 uur verzamelen bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein. We vertrekken vanaf 18.45 uur.

Deze avondrit is door mijzelf uitgezet.

De rit is 105 km. Waarvan de eerste en de laatste 15 km snelweg is. De rit zelf is 75 km kort: het is maar een avondrit.

De route gaat via de Loosdrechtse plassen naar het Gooimeer.

Het eerste deel van de route eindigt bij de koffiestop in Naarden Vesting. Bij Restaurant Arsenaal. Om even lekker bij te kunnen praten bij een kopje koffie of thee. Of een frisje.

Dan via Naarden en Laren door Lage Vuursche weer terug naar Nieuwegein.

Start en einde van de rit dus bij de Mc Donalds, Blokhoeve in Nieuwegein.

Komende zondag 4 juli staat de tweede thema rit van dit jaar op het programma.

Voor de verre themarit hebben wij ervoor gekozen om door te gaan op de vorige themarit naar Arnhem en Oosterbeek. Oftewel: het thema “De tweede wereldoorlog” en “Operation Market Garden”. Joost weet erg veel van de WOII en kan daar boeiend over vertellen. Dat hebben we 6 juni al ontdekt!!

We zullen bij deze rit vanuit Nieuwegein eerst een stuk snelweg pakken naar Eindhoven om daar door te rijden naar een van de eerste bruggen die ingenomen moest worden. De brug over het Wilhelminakanaal bij Son.

De tweede en derde stops zijn in de omgeving van Nijmegen. De eerste zal zijn bij de brug bij Grave en de tweede bij de brug over de Waal in Nijmegen. De laatste stop die wij maken is bij de John Frost brug in Arnhem.

We rijden natuurlijk weer in groepjes van 5. Maar verzamelen allemaal bij die 5 eindpunten.

Op ieder eindpunt verteld Joost wat deze brug zo bijzonder maakt ikv WOII.

Zondag 27 juni staat er een sponsorrit op het programma. Dat is nieuw voor ons.

Het bestuur lijkt het een goed idee om de motorclub eens in een ander daglicht te stellen: het ondersteunen van lokale maatschappelijke clubs. Zondag is dat de Wensambulance Utrecht uit Nieuwegein (www.wensambulanceutrecht.nl).

Stichting Wens Ambulance Utrecht verzorgt het liggend vervoer voor (pre)terminale en chronisch zieke patiënten naar hun Wens Locatie.

Als je dat wilt kun je bij het Petanquecentrum een donatie in de bus van de stichting doen.

En dan de rit. Deze is 155 kilometer lang.

Om 09.00 uur verzamelen bij de Petanqueclub, Galecopperzoom 1 in Nieuwegein.

Vertrekken vanaf 09.30 uur.

Normaal zou ik de Lekdijk nemen naar Lopik en Krimpenerwaard. Maar helaas. Die is afgesloten. Die moeten we maar weer eens doen tijdens een avondrit!!

Nu gaan we net ten noorden van de Lekdijk naar Polsbroekerdam en Haastrecht. Om dan naar Vlist te rijden langs het huis van Henny Duits (onze secretaris). Vervolgens gaan we naar Bergambacht en Capelle aan den IJsel naar onze lunchplek, restaurant Schollebos. De lunchkaart is uitgebreid; er is voor iedereen genoeg keuze.

Na de lunchplek rijden we naar Gouderak, Haastrecht, Oudewater en Linschoten weer terug naar Nieuwegein.

Eindelijk dan de openingsrit. Mét vlagvertoon en een woordje van onze voorzitter.
Start vanaf ons clubhuis bij het Petanquecentrum Nieuwegein, Galecopperzoom 1. Verzamelen vanaf 10.00 uur.

De rit van 165 km is uitgezet via Montfoort en Oudewater naar en door de Reeuwijkse Plassen. Wel over de weg natuurlijk. Daarna door Zoetermeer en langs Leiden naar onze lunchplek in Hazerswoude-Rijndijk. Restaurant ’t Haasje gaat speciaal voor ons open. De lunchkaart is uitgebreid; er is voor iedereen genoeg keuze.

De rit is 93 km kort; het is maar een avondrit. De route gaat via Everdingen langs en onder Culemborg door. En naar Zoelmond en Buren. Daar stoppen we even voor een bakkie of wat anders te drinken. Daarna via de Betuwe en Schoonrewoerd naar Lexmond. En dan zijn we bijna alweer bij Nieuwegein. Vertrek op tijd; de terassen zijn maar tot 20.00 uur open.

Voor deze themarit hebben wij het thema “De tweede wereldoorlog” gekozen. Aangezien dit natuurlijk een aardig groot thema is, hebben wij ervoor gekozen om bij deze rit ons te richten op “Operation Market Garden” en in specifiek de Slag om Arnhem.

In deze rit zullen wij een aantal plekken bezoeken in Arnhem en omgeving die belangrijk waren tijdens deze confrontatie en ook zullen we een bezoek brengen aan de oorlogsgraven. Bij iedere plek zal ook wat informatie en toelichting gegeven worden. Ook zullen wij een stukje gaan wandelen in Oosterbeek om wat locaties op te zoeken.

Tom heeft weer super zijn best gedaan op deze mooie lange rit. Bij elkaar iets meer dan 300 km. Waarvan nog geen 50 km snelweg.

Na de snelweg over de Lek duiken we meteen de binnenwegen op richting Meerkerk. En dan via Papendrecht en Dordrecht naar het zuidelijkste puntje van zuid Holland. Daarna Zeeland. Goeree Overflakkee (Oude Tonge) en via de Phillipsdam naar Tholen.

En “dwars door” de Oosterschelde. Dan zijn we nog maar een paar kilometer van België!! Via Roosendaal en Zevenbergen richting en langs de rivier de Amer (de zuid rand van de Biesbosch). Daarna zit het binnendoor werk er helaas alweer op.

Bij Raamsdonksveer weer de A27 op richting Nieuwegein.

Avond rit, 10 mei

Na een aarzelend begin leek het voorjaar begonnen. De temperatuur klom naar een behagelijke 18 graden en met volop zon waren alle ingrediënten aanwezig voor een mooie avond rit.

De zeventien motoren die zich op 10 mei bij de McDonalds in de warme zon koesterden waren benieuwd hoe mooi deze rit zou worden. Carlo Caron die de rit uitgezet had, had een bijzonder mooi kunststukje afgeleverd. Als een kunstenaar die een paneeltje schildert a la het bekende ‘Puttertje’, wist Carlo op slechts 92 km een schitterende en diverse rit te creëren. Het was genieten en behoort zeker tot een van de mooiste ritten in de provincie. Wat is Utrecht mooi! De route liep via kleine weggetjes grotendeels over de Utrechtse Heuvelrug en in het uitbundige zonlicht leverde dit prachtige beelden op van mooie kasteeltjes, bossen en prachtige oude boerenhoeven. De route werd in kleine groepjes gereden en tijdens een koffiestop werd de gezelligheid nog groter toen twee groepjes op dezelfde plaats de koffie/thee/limo dronken. 

Een stukje achtergrond over het gebied waar we doorheen gereden zijn;  In de regio “Utrechtse Heuvelrug” staan veel kastelen, en landgoederen zijn omringd door sprookjesachtige bossen. Onder deze regio vallen Baarn, Lage Vuursche, Soestdijk, De Bilt, Bilthoven, Westbroek, Hollandse Rading, Groenekan, Elst, Rhenen, (excl. Achterberg), Soesterberg, Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum, Amerongen, Zeist en Den Dolder.

De Utrechtse Heuvelrug ontstond 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd. De eerste vaste bewoners kwamen rond 3000 voor Chr. en richtten hier hun landbouwgronden in. Van deze eerste landbouwers zijn vandaag de dag nog steeds grafheuvels te zien bij Lage Vuursche en tussen Doorn en Rhenen. Grote veranderingen in het landschap werden aangebracht tijdens de Middeleeuwen. De ontbossingen begonnen al in de vroege Middeleeuwen door het winnen van hout en later door het creëren van heidegronden. In de 18de eeuw was de Heuvelrug nagenoeg één groot heideveld geworden. Ook was een groot deel van het gebied sinds de 13de eeuw ontgonnen voor turfwinning. Van dit nieuwe landschap werd in de 17de en 18de eeuw goed gebruik gemaakt door de aanleg van nieuwe buitenplaatsen. Sommige van deze buitenplaatsen zijn nog steeds bewoond of te bezichtigen. Een gebied bij uitstek geschikt voor een avond rit met de motor (of een bezoek op een mooie zomerse ochtend).

Tijdens de terugweg over de dijk ging de zon in het verlengde van de Lek langzaam onder en weerspiegelde in de rivier. De bomen in de uiterwaarden waadde in zonnig, bijna mediterraan licht en met een enkele boot die langzaam de rivier afvaarde was het alsof we door een schilderij van Albert Cuyp reden. Tijdens een korte koffie stop voegde de groep die een eindje achter ons reed zich bij ons en werd het nog gezelliger.

-Rene-

Maandagavond 19 april de 2de Avondrit van dit jaar. Er kwamen bijna 15 motoren naar de McDonalds. Na wat gezellig bijgekletst te hebben vertrokken we rond 19.00 uur in groepjes van maximaal 5 motoren. Over mooie binnenwegen richting Reeuwijks Plassen. De weg dwars door de plassen was afgesloten. Maar onze voorrijder Peter Bothof loodsde ons soepel langs ook een mooie route rond de plassen.

Daarna pakten we de route even verder weer op. De stop in de route was open. Sommigen namen een ijsje (Walter😀😀) en anderen koffie of thee.  Het was weer gezellig op de stop: iedereen was er. Daarna weer verder. Met een ondergaande zon door de Meije. Super mooi.

Rond kwart over negen begon het te schemeren. En reden we weer richting Harmelen. En het laatste stukje snelweg om ruim op tijd weer vóór tienen voor de avondklok weer thuis te zijn. Al met al een mooie en vooral gezellige rit. Met speciale dank aan Tom Agterberg voor het uitzetten van de rit.
Peter

Samen met zo’n negenenzestig andere landen verzetten wij twee keer per jaar de klok. Het idee erachter, energiebesparing, is echter nog omstreden. De ochtend van de MCN Zomertijd rit, toen de klok notabene juist een uur vooruitgezet was, zag ik kans om zowaar (te) laat uit bed te komen. Snel wat boterhammen gemaakt en kokend water in mijn thermoskan gegoten. Gelukkig had ik mijn pony pas gevoerd dus zou hij (/zij) de MCN zomertijd rit van zo’n 195 km zonder te tanken kunnen rijden. En keurig op tijd kwam ik bij De McDonalds aan. Zo’n veertien MCN-ers zouden bij dit vertrouwde vertrekpunt arriveren om in groepjes van max. vijf motoren aan de Zomertijdrit te beginnen.

Als je vanuit Nieuwegein wilt toeren en de snelwegen of provinciale wegen wilt vermijden dan kom je al snel op de Lekdijk terecht. Op zich niets mis mee maar iets meer naar het zuiden ligt die andere grote rivier. In het gebied waar Boudewijn de Groot al over zong, namelijk het “Laaaaand van Maas en Waal” (voor de audio-beten onder ons; Boudewijn de Groot was een populaire Nederlandse zanger in de jaren ’60 en ’70 😊 ).

De maker van de MCN Zomertijdrit, Derek van Roon, had geweldig goed werk geleverd en bracht ons richting Arkel en Leerdam. Tijdens de rit staken we de Waal over en over de Waaldijk reden we richting Gorinchem om vervolgens langs de noordkant van de Waal richting Nijmegen te rijden. De terugweg liep langs de Neder Rijn en het laatste stuk via de Lek weer naar Nieuwegein.

Wat is dat deel van de Waal mooi. Het moet jaren geleden zijn geweest dat ik in dat gebeid gereden heb en het is schitterend. En zolang de grenzen nog dicht zijn is het zeker de moeite waard om dat traject nog een keer te rijden.

Halverwege op de dijk troffen we een cafetaria die zowaar open was en konden we de verleiding niet weerstaan. De cafetariahouder had, anticiperend op eventuele drukte, extra personeel opgetrommeld en was blij met de extra klandizie die wij brachten. Het opeten van de door ons zolang ontbeerde frietjes moest nog wel buiten gebeuren maar ze smaakten er niet minder om.

Een stuk toeren, interessante gesprekken afgewisseld met slap gel*l, uitzicht op de motoren en een bakje warme frieten in je hand, …… heerlijk!

Onderweg bij een benzinestation konden we koffie en thee krijgen en gebruik maken van het sanitair. Tevens konden we een dame in nood helpen die met een geleende vrachtwagen aan kwam rijden en twijfelde of ze benzine of diesel moest tanken. Onze nog niet door Corona aangetaste neuzen maakte een eind aan de twijfel en even later ging zij volgetankt en zielsgelukkig weer op pad.

En gaf ons, samen met deze mooie rit ervaring, een goed gevoel.

Rene